Thursday, 29 December 2011

sebuah hikayat ??

assalamualaikum w.b.t
*ta jawab berdosa..klo jawab tanda ye sayang*

fuh! fuh! eh ni bukn rancangan FUH! yg kt tv3 tu tau..just blog ni hah yg da berhabuk..
minta maaf sangat2 zahir dan batin kt spe yg da hampir berjanggut dok melangut kt dpn komputer
tu hah..tggu org renew entry ..ishx smbil melalak nyanyi lagu aishiteru lagi tu 
;menunggu sesuatu yang amat menyebalkan bagiku;

#sudah2 la tu aifaa bermimpi di tengah hari buta ni mcm la de org kemaruk nk baca blog ni#

act..saya ni org ye buzybody skit..eh silap bukan busybody sibuk tau pasal rumahtangga org tu
tapi ..saya sibuk sikit...sibuk pe ye ntah la
mybe sbb apabila komputer di'ambil alih' oleh adik org yg nakal tahap petala kelapan tu kot..

okay la..hari ni saya nk share something*bkn ke sharing is caring and caring is loving*..
tentang sebuah cerita benar then diadaptasikan menjadi komik ..


The Pious Student



A student was once studying in Delhi. The night had already set in, as he sat alone in the mosque.
Studying by the lamp's flame

 

In the same locality a young lady was on her way to visit her relatives.
However, a riot broke out and the streets were not longer safe.

The young lady could find no place of refuge except this
very  mosque..

When the student saw her, he ordered to leave immediatly

He told her "it is not appropriately for you to remain here because
if the local people see you here then this will be a cause for my disgrace,
they will remove me from the masjid and this will cause harm to my studies.

"A riot has broken out in the locality
and if I leave the masjid I fear that I would be dishonored ",
replied the young lady.


Upon hearing these words, the student kept quiet and asked herto sit in one corner.
Thereafter the student returned to his corner and engaged himself
in studying in whole night.


While studying , he would momentarily place his finger-tip on the
flame of his lamp.


The young lady had been carefully observing this.


Slowly the night has brunt away. At break of dawn, the student told the young lady.
"The riot has subsided and the road is safe. Let me take you to your home"

The young lady said," I will not return home until you reveal to me,
the secret for repeatedly placing your finger-tip on the flame of your lamp".

While he just said," you should not concern yourself wit that".


Nevertheless, the young lady persisted in her request.
The student finally said,
"the devil repeatedly whispered into my heart and encourage me to do evil with you.
Hence I placed my finger tip on the flame and
addressed myself thus :


"When you cannot bear the heat of the fire of this world, then how will you ever bear
the painful fire of jahannum??...
Allah,Though His Grace protected me"

Hearing this, the young lady returned home.


She was a daughter of wealthy person and she was about to be engaged to a son
of  other wealthy person.

After that incident she refused the propasal and said:
"I desire to marry a certain student who lives in such and such of a masjid."


Her parent and relatives started to convince her and many began entartaining bad thoughts
about her.When she observed this,
she explained to them the entire incident...and said
" I will only marry him because he has the fear of Allah in his heart..and
whoever fear Allah cannot harm to anyone."


Finally...



People marry for 4 Reasons:

beauty
wealth
social status
faith
so,

marry for faith that you will HAPPY..
 -Hadeeth-


what will be your reason??


that's all from me...
thank you very much..
for readings...
n assalamualaikum :P









Wednesday, 28 December 2011

copyNpaste [^_^] v

 Ketika ku baca firmanNya;

“Sungguh tiap mukmin bersaudara.”
Aku tahu, ukhuwah tak perlu diperjuangkan
Tak perlu, kerana ia hanyalah akibat dari iman.

Aku ingat pertemuan pertama kita, akhi sayang
Dalam dua detik, dua detik saja
Aku telah merasakan perkenalan

Bahkan kesepakatan
Itulah ruh-ruh kita yang saling sapa, berpeluk mesra
Dengan iman yang menyala; mereka telah muafakat
Meski lisan belum saling sebut nama, dan tangan belum berjabat

Ya, kubaca lagi firmanNya;

“Sungguh tiap mukmin bersaudara.”
Aku makin tahu, persaudaraan tak perlu diperjuangkan
Kerana saat ikatan melemah

Saat keakraban kita merapuh
Saat salam terasa menyakitkan

Saat kebersamaan serasa seksaan
Saat pemberian bagai bara api

Dan saat kebaikan justeru melukai
Aku tahu, yang rombeng bukanlah ukhuwah kita
Hanya iman-iman kita yang sedang sakit, atau menjerit
Mungkin dua-duanya, mungkin kau saja
Tentu terlebih sering; imanku lah yang compang-camping

Kubaca firman persaudaraan itu, akhi sayang
Dan aku makin tahu,mengapa di kala lain diancamkan;
“Para kekasih pada hari itu,”

“Sebagian menjadi musuh sebagian yang lain,”
“Kecuali orang-orang yang bertaqwa”.

(Salim A. Fillah)


Firman persaudaraan (Hujurat ayat 10) itu seandainya aku fahami dengan erti kata yang sebenarnya, mengajari aku bahawasanya kita bukanlah pejuang ukhuwah, tetapi kita adalah pejuang iman.

Maka jika yang ku fahami itu tepat, maka bila berlaku apa-apa masalah ukhuwah dalam saff perjuangan, meski terkadang kita cenderung untuk pantas merawat; namun dengan sebenarnya kita sama sekali tidak perlu bersusah payah untuk membaiki masalah ukhuwah itu. Di alam realiti nyata teramat sukar untuk dilaksanakannya.

Tetapi, yang lebih utama untuk kita melakukan ialah memperjuangkan kembali keimanan dalam diri yang sedang bertelagah itu. Mengingatkan kembali pada keimanan. Justeru hanya keimananlah yang akan mampu menyatukan hati-hati yang terbelah-bahagi.

Ingatkah pada ayat-ayat ini?

Mereka menanyakan kepadamu tentang (pembagian) harta rampasan perang.

Katakanlah:
“Harta rampasan perang kepunyaan Allah dan Rasul, oleh sebab itu bertakwalah kepada Allah dan perbaikilah perhubungan di antara sesamamu; dan taatlah kepada Allah dan RasulNya jika kamu adalah orang-orang yang beriman.
(Anfal 8:1)

Wahai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul, dan ulil amri di antara kamu.  Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah dan Rasul, jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya.
(Nisa 4:59)

Firman Allah swt banyak memperlihatkan kita dengan pelbagai masalah ukhuwah dalam saff muslimin di bawah jagaan Rasulullah saw sendiri; dan justeru membuka jalan solusi yang sebenarnya.

Kerana ukhuwah hanyalah akibat dari iman. Maka masalah ukhuwah tidak perlu diuruskan secara luaran. Kerana hanya iman yang mampu menguruskan perasaan.

Yang lebih utama untuk kita lakukan ialah mengingatkan kembali pada keimanan dalam jiwa-jiwa yang sedang bertelagah. Justeru hanya dengan cara keimanan yang akan mampu menyatukan hati-hati yang terbelah-bahagi; dalam sekecil-kecil masalah ukhuwah di tahap usrah dan individu, mahupun sebesar-besar masalah ukhuwah di tahap jemaah dan kepimpinan.


Tuesday, 6 December 2011

ehemm..

assalamualaikum w.b.t...

apa khabar kawan2 semua?? Alhamdulillah kita semua masih bernafas dengan atom2 oksigen lalu menghembuskan karbon dioksida..(peliknya gne b.melayu) tanpa kita sedar Allah mengaturkan segala-galanya untk kte semua..tdk kira beriman atau tdk seseorg itu...Sesungguhnya Allah Maha Pemurah..kan


just say ALHAMDULILLAH today....

ngee~

Thursday, 17 November 2011

FuLLh0use..!!





assalamualaikum eberibadi...(JANGAN ROSAKKAN BAHASA) o.0 okay..

msti sesiapa yg kt luar sana igt entry kali ni, saia nk cter sal cter korean uh kan..? urmm,, senanya saia nk share experience saia  mkn kt Fullhouse restaurant ...mmg 5 stars la restaurant ni ;)
bkn je disediakn sajian yg enak2
bahkan anda boleh ber'shopping' lagi  

                                                                        
                                                                 








banyak franchise yg telah dibuka
antaranya
sunway pyramid
giant cheras(baru dibuka)
NZX ara damansara
and
so on..







tgk la decoration restaurant ni ala2 korea gitu..





dan semuanya serba-serbi putih!!  
tu baru decorationnya...
belum bab menu
mmg speechleess la
paling tak lupe honey dew milk shake 
ta tipu =;=
SEDAP!!
dan terjamin HaLaLL ToyiBBa
mls la nk story lebey2..
klo nk survey nk ajk family u guys try ke
or anything else
urmm..sedapnya spagetti butter base ni..

tapi......
jgn lupe bawa duit banyak2 taw
hehe :P
(paham2 jela)
n assalamualaikum
nite...

Monday, 11 July 2011

the best time ever..

Assalamualaikum w.b.t wat sume pembaca blog saia...
thx alot la kt sume yg sudi bce n jd follower saia..

TERIMA KASIH!!!

act..bnyk story nk share kt antum sume..tp bz en nk wat cmne :] okay la..2weeks ago..kami dak2 terpilih bru blek bercuti dr langkawi..gila kentang la kt sne..(pdhal da 3 taun b'turut2 saia g sne)..da kwn rmei yg g en ,,pe ag mari serang langkawi!!






b4 smpai langkawi uh..kami de melawat xrm SMK Syed Mohamed Al-Bukhari, Alor Setar..mmg cun abes la asrama skola uh..pling gempak dm(dewan mkn) cm first class gitu..gempak2 gk ,,aleh2 plajar yg dok xrm uh skit je bilngan diorg..cm uh ta yah cter la en..snang pengetua die manage xrm uh ,,ag un saia dgr cter dr mummy saia,,syed mohamed al-bukhari uh antr jutawan kt malaysia ni..so ta heran sgtla..skola uh bole melabur besar untk kos penambahbaikan xrm die..betul ta?? 




tamat la kisah kt langkawi..thn..last week kami de bnyk event kt skola..hari mengambil report card +hari larian 1 malaysia[1 murid 1 sukan} n perkampungn Sma bg pljr form 4..so nk ta nk..kami kne attend perkampungan ilmu uh..redha je la..kwn2!!

thn.. on 9th july is the best momment that we(eminence of fellowship) had through together.. kt skola saia da jd adat..every year plajr hostel tingkatan 4 akn mengadakan sebuah majlis khas untk pljr hostel yg len..kira taun ni giliran kami lk yg conduct..huh!!..mle2 rse cm payah gle nk wat majlis ni..coz de la risiko n masalah yg kami harus hadapi...but finally hasilnya mmg the best+gorgeous+amazing event [excited tahap maximum nyhh]
YES!! WE'RE DID IT...n yg paling happy en when dak2 ex-samtenians batch kami turut hadir dan memberi bantuan..thx korunk!!


G.R.E.N.A.D.E
get revive eminence night and delightful emotion
by
eminence of fellowship
95 community




ok..juz ni jela untk kali in..saia nk minx maap sgt2 klo saia de wat salah...thx alot again n again..
wslam........:)

Friday, 3 June 2011

kau terlalu istimewa



lagu ni..klau antum dgr msti rse sayu,,teringat kt ssorg,,sedyh,,hiba n whatever la....sme gk ngn saia tp lgu ni bg saia sesuai ngn adek saia iaitu  Zuhair...

knape?? sememangnya die istimewa bg kami sekeluarga tp sstgh org jgk de yg panggil die cacat..alhamdulillah,,org sekeliling kami xde lg la yg pndang hina kt adek saia nyhh bknnye yg mcm kt tv kite tgk tuh..org OKU msty kne hina,,caci,,cerca n mcm2 la en...myb sbb adek saia nyhh cumel kowt..

<<<<--------btul en cumey...

Muhamad Zuhair ank laki Shamsul Rohaizad..
lahir wk2 salji turun kt overseas (Labuan je pun)..
ank ke-3 dr 4 org
suke mknn yg pedas2 (tempoyak,budu sume bedal)..
takowt ngn laut n swimming pool
autisma sindrom

tu la adek saia..istimewa kan..saia igt ag wk2 kechik2 takowt sgt tgk die tgh sawan..doc kte punca die swn sbb demam panas n kesan dri sawan tu de saraf die x ley berfungsi da...n skunk nyhh die still ta ley ckp even call mummy un ta pnh ag..so kami 1 family kne urus die de dr A smpai Z..gosokkan gigi die,,mandikan,,basuh najis die,,sediakn mknn utk die semua lah (abes cter)..mummy un pnah ckp klo kte jge die elok2 msti die tggu kte kt syurga n kita ptut bersyukur sbb de ahli keluarga kte yg mmg knpem msok syurga,,btulla ckp mummy saia tu kan...last but not least,,pe yg uat saia tabik spring kt mak ayah saia ialah diorg ta enti2 cari rawatan tuk adek saia even bpe bnyk duit yg diorg kne keluarkn..that's why la kami adik-beradik ta ske minx pape yg bkn keperluan dr mummy ngn ayah (except ipan)...hehe






hahahaha..muke ta bole bla kowt..ni terapi berkuda n first experient die...tu cuak kowt..tp skunk die da okeh ciket juz yg peliknye die ske tarik eko kuda uh.. bahaya aw ty ta psal2 kne tendang lak...okeh tha's all 4 today..see u all (mcm rmei je yg bce..=,=) in next entry..nyte n asalamualaikum...:)


p/s: btul kan die istimewa

Wednesday, 1 June 2011

mcm doktor lak...

pedang Rasulullah
"masa itu ibarat pedang.....kamu hendaklah memotongnya terlebih dahulu atau ia akan memotong kamu"

nk tw x..skunk ni saia rse macam(bkn mcm lg) sdg mbazir mse sgt2..sejak dok kt umah cuti penggal ni bgon tido bkk pc ni hah..pastu breakfast thn kol 10 g terapi,,blek terapi jadual idup ni da x betul..ish3 ank Shamsul Rohaizad nyhh...smpaikn saia sndri bosan idup cm ni..ermm..de ark readers sume pnh pk cm uh...

hah!! td saia de ckp sal terapi en...msti readers tertanya-tanya terapi pe kan...terapi ni kan untuk memulihkan org yg de penyakit 2 kronik la such as sakit jantung,kencing manis,high blood pressure and so on la..buutttt itu x bermaksud saia de penyakit2 tu just ini sbg langkah awal la coz keturunan saia mmg de yg mengidap penyakit2 cm nih...soooo mencegah lbeh baik dri merawat,,ryte...

terapi ini menggunakan teknologi jepun aw!! senanya da lme da org jepun wat terapi ni  tp Malaysia bru nk mmperkenalkn...terapi ni menggnakn mesin yg mengalirkan 9000v elektrik statik kdl bdn kita dgn menghasilkn 60 gegaran sesaat...yg dinamakn 9000  bios.

nk tw ark funcion bnde ni:
  • membersihkan saluran darah
  • x igt la...hahaha
  • pun x igt....sorry sgt2
so ble saluran darah kita bersih...xde saluran darah tersebut tersumbat n automaticly peredaran darah akn berjln lancar coz xde lg kekotorn yg terlekat kt saluran darah kite...last but not least..klo de readers rse2 nk try terapi ni secara percume en..thn nk ajk mak ayah,opah,makcik, pakcik dan sewaktu dgn nye pergi la kt AlphaOne (duniakn dihujung jari..cri la sendiri..ngeh3) btw yg saia tw la cawangnnya de kt Taman Lagenda Suria, Hulu Langat ngn Ampang Point.. 

ok that's all from me today..see you next time..assalamualaikum.. 

Tuesday, 31 May 2011

tuhan betapa aku malu!!!

tuhan betapa aku malu... 
atas semua yg kau beri..
sedangkan diriku terlalu sering..
membuatmu kecewa...


entah mungkin kerna ku terleka..
sementara engkau beri..
aku kesempatan berulangkali..
agar aku kembali

ntah la..lps t'bce blog kwn saia....saia t'panggil nk kongsi sesuatu yg mempunyai manfaat kpd pmbace sekalian..itu pun klo de rg nk bce la..emg itu la tujuan utama saia menulis blog pd permulaannya tp lps bce blog kwn2 yg len terdetik dlm hati ini "eh, nty klo aku ckp sal agama2 ni de ke org nk bce"..itu lah strategi syaitan yg bijak memanipulasikn seseorg hamba Allah tu...dan sememangnya itu lah janji syaitan kpd Allah dahulu, utk menyesatkan anak Adam sehingga mengikut jejak langkah mereka ke neraka jahannam..


alhamdulillah..syukur kpd Allah hati saia tergerak slps m'bce blg kwn saia iaitu saudari Anis Amira..saia teringat kembali perbualan saia ngn seorg sahabat kt hostel,, 
"plik ar ngn org yg uat blog ni...ade ke cter sal idup diorg la, pakwe la, x puas ati ngn org la and so on" kta saia kpd sahabat saia tu. "pastu org len lak dok kutuk2 blog org ckp buang mse, thn de jgk yg ckp dak2 yg ber'facebook' ni ...mcm tulah mcm nilah" tambah saia lg..." de lg yg ckp ni org barat nye keje la nk pesong kan umat Islam agar terus lalai dgn nikmat2 duniawi ni sehingga lupe utk menyediakan bekal ke alam yg abadi"....

senanya pe yg saia ckp kt kwn saia bkn bermakna saia menyokong tindakan org barat/ kafir dlm menyesatkn umat Isalm tp...kita yg  umat Islam ni langsung x memandang kearah yg positif atau secara skop yg lbih meluas...kita hanya thu marah tanpa memanipulasikannya semula dgn cara umat Islam tersendiri..seperti kisah zaman Nabi Muhammad dahulu...tatkala baginda mengadakan majlis ilmu sprti biasa bersama para sahabat , tiba2 dtg seorg org arab lalu org arab tersebut kencing di penjuru masjid.lastas para sahabat ingin memarahi org arab tersebut ttp baginda menegah mereka malah mengarahkn para sahabat mengambil sebaldi air untk membersihkn kawasan yg terkena najis itu...betapa hebatnya Nabi kita!!!

sebagai contohnya...slogan dunia di hujung jari tu kita boleh guna pakai dlm kegiatan mengembangkan ajaran Islam yg luhur ini..kita bole menggunakn blog, facebook,twitter dan sewaktu dgnnya untk menjalankan tanggungjawab kita sebagai khalifah di muka dunia ini..sudah la kwn time's out..keluarla dr mimpi yg hanya seketika ini..lpekah kita akn janji2 kita dgn Allah di alam roh dahulu dan sanggupkah kita menkhianati perjuangan Rasulullah menegak agama Allah ini sehinggakn tatkala sakaratulmaut hampir dengannya bagida masih menyebut ...ummati...ummati...ummati

Ya Allah..ampunkanlah dosaku..ibu bapaku..guru2ku...serta seluruh umat Islam yg masih hidup atau telah meninggal dunia.....amiinn...

Sunday, 15 May 2011

happy month ngee~

assalamualaikum.....tak jawab dosa~~
diharapkn agr sume pembce sehat2 belaka n happy go lucky okeh...!!ceh x thu la asal..tyme tulis entry ni rse epi sesangat dan bahagia..pdhal buku pun x bce da la sok PSI ngn BA..aiyokkk! podahh! senanya bkn malas nk bce bku tp terlupa nk bwk blek umah so x dpt la aden nk menelaah kann...tp saia akn berusaha blek hostel awl hari ni n ulangkaji *winkwink* besar btol matlamat uh...

struggle 4 next year..Fighting!!

berbalik kpd perasaan epi td en...hehehe cube teka npe owg epi sesangat...ermmm..xpe la biaq owg bg skema jwpn ek...ok the answer isssss*dupdapdupdap*


this month is may!!!!
msti antum sume kte "lek eleh wat owg suspen je minah ni" kihkih....yela dlm exam BM.,de tnye aw pe gaya bahasa berdasarkan pembacaan anda soooo pentingla unsur gaya bahasa sesebuah penulisan ni...jgn pandang enteng ye pelajar!!da mepek da= ="minah ni...okeh de bnyk bnde penting bulan ni kamo thu gak! biar owg snarai kn antra ari2 pnting tuh:
  • labour day
  • mother day
  • exam week
  • my birhday
  • holidaysssss
btol kn ckp saia bnyk ari penting in this month trutamanya holidays tu en(bg students la)..untung badan spe yg birhday dye bulan ni*winkwink* hehehe pe salahnya klo sekali sekala masok bakul angkat sendiri en atau istilah cik supercikeding"naik lif tekan sendiri" hax3..

ok times up!! nk siap blek xrma ni..doakan saia dpt wat yg terbaekkk dlm mid year exam ni..sekian wsalam...:)

                           

Friday, 29 April 2011

cerCITE...

yuuuuhuuuuu...ngeh3 ^____^
ermmmm...assalamualaikum,,
PEMBETULAN !!!!
0wg xnk la gne nickname fafa..eiiii gle+geli un de ble bce blek latest p0st yg lps..ish3 otk 0wg pk pe ntah time uh...s0 ikut ske ati k0rgla nk pggl pe asal jgn pggl 0wg name yg mepek suda..
digelar "geng dak kawad" oleh sab coz sjk kami msok kawad asyik berkepit je

                            
ta0n ni en bnyk jgk la aktiviti yg owg j0in n antrnye kawad kaki..ya Allah pnat sesgt tp yela demi utk sebuah pengalaman pe slhny..ye dak..klo kira2 blek hampir 1 m0nth la kami berlatih slps abes wktu sk0la. and disbbkn rmai yg antara kami adlh dak2 bru s0 kne struggle sket la tp dah 2 minggu mseh terabur...


ish3..Cikgu Noraidah(guru pebimbing ppim) dah geleng2 kepala tgk kt0rg still x cantek2 ag pergerakan..esoknya tuh..Jeng jeng jeng.. cbe teka pew yg ckgu wat kt ktorg???? bumping? lari 10 pusingan?ketuk ketampi? no no no jwpn korg sume gerenti sume salah...  
posing dlu dpn masjid saujana impian lps solat zohor

"ok hari ni kamu sume akan dilatih oleh seorang polis dr balai polis kajang.org tuh akn ajar kamu cara utk berkawad dgn betul". serius ktorg sume terpaku+terkejut+berdebar ble dgr Ckgu Aidah bgtw...amik ko!!!dush3...so bermulalah sebuah al-kisah perkenalan kami ngn seorng anggota polis...tp skang ngantok la..so bersambung la story ni k...tata n salam

Saturday, 16 April 2011

first time ever...

dari angan2 jd cita2....
dari cita2 jd realiti....

dgn ini rasminya opening blog by fafa_epa
walla weh..akhirnya dpt gak wat blog sndri loh..slalunya tgk owg len nyer je..ngee~ sukasuki sgt3. bytw kalo kowg t'jumpe ke t'bce ke n so on en......msti pelik bebenor asal la "minah ni gne nickname fafa_epa?" n jwpnnya ialah...ala x besh la gne nme yg da bese dideqaqkn so fafa tkr la nickname aifaa to fafa BUT juz in blog okeh..n epa lak,,sebab pe ek?? errm,,myb sbb my family gne nickname tuh kodd then kt skola un de a few member yg pggl owg epa..so not weird la en n its juz a name rite..

kpd sesiapa yg nk ngorat berkenalan ngn fafa....actually fafa x kesa un tp hanyalah ats nme friendship oke coz fafa msih bwh umo n still study ag ngeh3 futhermore fafa wat blog ni un juz nk cri teman /kwn/sahabat dan sewaktu dgnnya..so smpai cni je perkenalan kita...wslm